
Maistas-vaistas? Tikrai taip, jei renkamės jį atsakingai. Štai nedidelis sąrašas sveikų maisto produktų, kurių vartojimas prisideda prie kraujospūdžio mažinimo.
Žalios bei lapinės daržovės.
Žalios bei lapinės daržovės.
Druska, kaip žinia, sulaiko organizme skysčius. Tai padidina kraujo tūrį ir spaudimą kraujagyslėms, todėl kyla kraujospūdis. Papildykite savo mitybą žaliomis bei lapinėmis daržovėmis, pavyzdžiui, špinatais, brokoliais, kopūstais ir pan., kad padidintumėte kalio kiekį. Kalis padeda pašalinti natrį iš jūsų organizmo ir tokiu būdu atpalaiduoja kraujagyslių sieneles.
Uogos.
Pigmentai (šiuo atveju – antocianinas), suteikiantys sodrią spalvą mėlynėms, braškėms, gervuogėms ir kt. uogoms, taip pat yra naudingi jūsų kraujagyslėms. Tai natūralūs junginiai, kurie gali padėti kraujagyslių sienelėms tapti platesnėms ir lankstesnėms, tokiu būdu sumažinant kraujospūdį ir pagerinant širdies veiklą.
Jogurtas.
Kalcis yra pagrindinis elementas, užtikrinantis sveiko kraujospūdžio ribas, nes jis padeda kraujagyslėms susitraukti ir atsipalaiduoti. Natūralaus, mažo riebumo jogurto vartojimas papildo organizmą kalcio atsargomis. Nepatinka natūralaus jogurto skonis? Paskaninkite jį uogomis – bus dviguba nauda!
Riebi žuvis.
Kitas puikus kalcio šaltinis yra žuvies kaulai, kurių gauname suvalgę konservuotos lašišos, skumbrės ar pan. Riebiose žuvyse taip pat gausu omega-3 riebalų rūgščių, kurios sveika širdžiai. Tyrimai apie žuvų taukų papildų vartojimą rodo, jog jie gali sumažinti kraujospūdį.
Sėklos.
Įtraukite į savo mitybą nesūdytų sėklų, pvz., moliūgų, linų ir saulėgrąžų. Jos puikiai tiks su salotomis, jogurtu ar koše. Sėklos yra gyvybiškai svarbių mineralų, tokių kaip magnis, šaltinis, kuris padeda kontroliuoti kraujospūdį ir atpalaiduoja kraujagysles.
Avižos.
Pilno grūdo avižos yra sveikas, sotus ir mažai natrio turintis maisto produktas. Jose gausu maistinių skaidulų, kurios padeda išlaikyti jūsų kūno svorį ir kraujo spaudimą normos ribose. Geriausia virti avižas vandenyje arba liesame piene. Norisi saldesnės košės? Įberkite keletą razinų ar įpjaustykite bananą.
Pilno grūdo avižos yra sveikas, sotus ir mažai natrio turintis maisto produktas. Jose gausu maistinių skaidulų, kurios padeda išlaikyti jūsų kūno svorį ir kraujo spaudimą normos ribose. Geriausia virti avižas vandenyje arba liesame piene. Norisi saldesnės košės? Įberkite keletą razinų ar įpjaustykite bananą.
Česnakas.
Jo vartojimas didina azoto oksido, kuris plečia kraujagysles, kiekį organizme. Kuo labiau atsipalaidavusios kraujagyslės, tuo mažiau darbo turi širdis, perpumpuodama jomis kraują. Tai padeda išlaikyti sveiką kraujospūdį.
Alyvuogių aliejus.
Šis aliejus yra naudingesnis sveikatai nei dauguma kitų. Jame yra antioksidantų polifenolių. Polifenoliai turi teigiamą poveikį kraujo kūneliams, padeda jiems išlikti elastingiems.
Ankštinės daržovės.
Kasdieninis žirnių, lęšių, pupelių ar kt. ankštinių daržovių vartojimas padeda išlaikyti normalų kraujospūdį ar net jį sumažinti. Ankštiniuose augaluose yra daug skaidulinių medžiagų, kurios gali padėti išvengti vainikinių arterijų ligų.
Juodasis šokoladas.
Tamsiajame šokolade (turinčiame mažiausiai 50-70% kakavos) yra flavonoidų. Kaip ir česnakų atveju, šis antioksidantas gali padidinti azoto oksido kiekį organizme ir išplėsti kraujagysles, o tai savo ruožtu gali sumažinti kraujospūdį. Be abejo, prisiminkime saiką.
Tamsiajame šokolade (turinčiame mažiausiai 50-70% kakavos) yra flavonoidų. Kaip ir česnakų atveju, šis antioksidantas gali padidinti azoto oksido kiekį organizme ir išplėsti kraujagysles, o tai savo ruožtu gali sumažinti kraujospūdį. Be abejo, prisiminkime saiką.
Pabaigai, kraujospūdžio kontrolė nepriklauso vien tik nuo lėkštės turinio. Sveika mityba ir teisingas maisto pasirinkimas, be abejo, gali ženkliai pagerinti situaciją, bet tai, ką veikiame pakilę nuo pietų stalo, taip pat labai svarbu. Būtina stengtis išlaikyti sveiką kūno svorį, būti fiziškai aktyviems ir klausyti gydytojo nurodymų.